Bitkilerde İlaçlama Nasıl Yapılır?

Bitkilerde aynı insanlar gibi hastalanabilir, ve hatta ölebilir. 

Bu nedenle bakımlarına gerekli özeni mutlaka göstermek gerekir. İlaçlama bu bakımın en önemli parçalarından biridir. Peki ilaçlama yaparken nelere dikkat etmeli ve hangi adımları izlemelisiniz?

Bu soruların cevaplarını sizler için derledik!

İlaçlama Yapmadan Önce Kendinizi Koruyun

Bahçemizin ilaçlamasını yaparken su ve nem geçirmeyen kıyafetler giymemiz çok önemlidir. Mutlaka şapka, gözlük ve eldiven kullanmalıyız. Zirai ilaçların kutularına temas ettiğimizde bile zehrin vücudumuza geçebileceğini unutmamalıyız.

Her Saat İlaçlama Yapılmaz

İlaçlamanın yapılacağı zaman, mümkünse sabah ve akşam saatlerinde olmalıdır. Gündüz ve sıcak saatler, ilaçlama için uygun saatler değildir. Bu arada rüzgara da dikkat etmek zorundayız. İlaçlama yaparken karşıdan esen rüzgar, ilacı doğrudan bizim üzerimize getirecektir. Dolayısıyla rüzgarı arkamıza alarak ilaçlama yapmamız daha uygun olacaktır.

Hayvanları Güven Altına Alın

Bu tarz zirai ilaçları aynı zamanda arılara, kuşlara ve balıklara da zararlıdır. Ayrıca evcil hayvanlar ile ağıl ve ahır hayvanlarında ise ölümcül etkisi vardır. İlgili ilacın panzehiri kutusunun üzerinde yazar. Herhangi bir zehirlenme ile karşı karşıya kalındığında ilacın kutusunu da doktora götürmemiz gerekir. 

İlaçlama Nasıl Yapılır?

Yaptığımız zirai mücadelenin etkili olabilmesi için hangi hastalığa, hangi zararlıya, hangi büyüklükteki bahçeye, meyvelik, sebzelik yada buğday arpa gibi tahıl yada sanayi ürünleri gibi tarımsal ürünlerin durumuna ve konuma göre alet ve edevat seçmemiz gerekir. İlaçlama işlemini, sıvı ile karıştırılmış zirai mücadele ilaçlarının bitkilerin üzerine sıkılması sureti ile gerçekleştiriyoruz. İlacın, bitkinin tüm organlarına tamamen gelmesi önemlidir. Hangi yöntemi kullanırsak kullanalım unutulmaması gereken nokta bu ilaçların çok ağır zehirler olduğu ve amatörler tarafından kullanılmasının çok da uygun olmadığıdır.

İlaçlamayı Ne Zaman Yapmalıyız?

Zirai mücadele genellikle hastalık ve zararlıların faaliyetlerini göstermeye başladığı ilkbahar, yaz ve sonbahar ayları boyunca yapılır. İlaçlama, bitkinin türüne göre değişmekle beraber süreklilik arz eden bir mücadele türüdür. İlaçlamanın zamanlaması da çok önemlidir. Gün içerisinde öğlen saatlerinde ilaçlama yapılmamalıdır. Çok rüzgarlı havalarda ilaçlama yapılmamalıdır. Yağmur öncesi ve sonrasında ilaçlama yapılmamalıdır.

Neden Yağmurlu Havalarda İlaçlama Yapılmaz?

Çünkü yağmur suları ile ilaç toprağa karışacaktır ve gereksiz yere toprağımızı da zehirleyecektir. Zirai mücadele ilaçları çok ağır kimyasal zehirler içerirler. Dolayısıyla eğer çok büyük zorunluluk altında değil isek ilaçlama yapmayı iki kere düşünmeliyiz. Organik ilaçların çözebileceği yada kültürel önlemlerle halledebileceğimiz hiçbirşey için bu ağır zehirleri kullanmamalıyız. Unutmayın ki bu zehirler bitkiler üzerinde kalmaktadır. Yemek olayı sayesinde de kendi vücudumuza geçmekte, başta kanser olmak üzere bir çok genetik hastalıklara maruz kalmamıza, ayrıca Dünyamızı, havamızı, suyumuzu, toprağımızı kısacası her şeyimizi kirlettiğini unutmamalıyız.  

Bitki İlaçlarken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Zirai ilaçlar sistemik etkili ilaçlar olduğu için bunlara dokunulunması yada solunulması durumunda insanlara büyük zarar verebilir. Dolayısıyla bu ilaçlara temas ederken başta göz, ağız, burun ve el olmak üzere mutlaka koruyucu önlemler almak gerekmektedir. İlaçların vücudumuza temas etmemesi için eldiven, gözlük, şapka, maske hatta mümkünse koruyucu kıyafet giymeliyiz. İlacı hazırlarken ilacın deri ile teması engellemek için eldiven takmamız şarttır.
Eğer elle bir temas gerçekleşmişse, sabunlu su ile birçok kez ellerimizi yıkamalı, göze temas edilmişse de yoğun su ile temizlemeliyiz. İlacın solunum yollarına girmesi ve zehirlenme ile karşı karşıya kalması halinde, zehirlenmeye tabi olan kişi derhal açık havaya çıkarılmalı, mümkünse ılık tuzlu su içerilmek suretiyle kusturulmalı ve ilacın panzehiri kutusunda yazdığı için hızlıca ilacın kutusu ile birlikte hastaneye ulaştırılmalıdır. Zirai mücadele ilaçları tüm sıcak kanlı canlılar için öldürücü etkiye sahiptir.


Bitki İlaçlarken Hangi Malzemeler Kullanılır?

İlaçlama yaparken değişik malzemeler kullanılmaktadır. En çok ilaçlı sıvıyı püskürten pülverizatör ve bunların birkaç boy küçüğü olan atomizörler kullanılmaktadır. Bunlar el tipi olabileceği gibi bahçenin büyüklüğüne göre sırt yada motorlu tipleri de vardır. Sıvı ilaçlar, prospektüslerinde yazan oranlarda karıştırılmak suretiyle pülverizatör’ler sayesinde bitkilere püskürtülerek kullanılır. Toz ilaçları da yine toz ilaç atan özel malzemelerle atmak lazım. Zirai mücadelede kültürel önlemlerde kullanılan malzemelerde büyük önem arz etmektedir. En çok kullanılanlara örnek olarak budama makasları, havalandırma tırmıkları ve çimler için havalandırma delikleri açan malzemeleri söyleyebiliriz.

Ürünlerimizden ilaçlama pompalarını ve makinalarını sayfalarımızda görebilirsiniz. 

Bahçemdeki Bitkileri Nasıl İlaçlamalıyım?

Zirai mücadele de ilaçlama yaparken genel bir ilke vardır. “Kısmi ilaçlama olmaz”. Çünkü siz bitkinin belli bir bölgesini ilaçladığınızda o bölgede yer alan zararlılar hemen başka bir bitkiye geçiş yapacaklardır. Dolayısıyla kısmi ilaçlama hiçbir tesiri olmayan bir ilaçlamadır. Sonuç olarak ilaçlama yaparken tüm bahçemize ilaçlama yapmamız lazım. Tabi bu arada sizin tek başınıza ilaçlama yapmanız da yetmeyecektir. Komşunuzunda ilaçlama yapması lazım. Çünkü belli bir süreden sonra komşunuzdaki zararlılar sizin bahçenize gelecektir. Zirai mücadele topyekün yapılması gereken bir mücadeledir. Bölgesel ve bitkiye özel tesirli ilaçlama çok da tesirli olmayacaktır.

Neye Karşı İlaçlama Yapıyorsunuz?

Bahçemizde ilaçlama yaparken neye karşı ilaçlama yapacağımızı bilmemiz gerekiyor. Öncelikle teşhisi iyi belirlememiz lazım. Eğer bu zararlı böcek ise insektisit adı verdiğimiz genel böcek ilaçları kullanılır. Eğer bir hastalığa karşı mücadele ediyor isek o zamanda hastalığın ne olduğunu çok iyi analiz etmemiz, bilmemiz gerekmektedir. Burada yapılacak şey hastalıklı bitkinin dalından örnekler alarak, bulunduğumuz yerdeki Tarım İl Müdürlüklerine veya Zirai Mücadele Müdürlüklerine teşhis için götürmemiz lazım. Oradaki uzmanlar bitkinizin hastalığını teşhis edecek ve size doğru ilacı verecektir.  

Evdeki Bitkilerimizi Nasıl İlaçlamalıyız?

Evdeki bitkilerimizi ilaçlamak için en önde gelen malzeme genelde hepimizin evinde bulunan “arap sabunudur”. Bir litre su bulunan şişenin içerisine bir yemek kaşığı arap sabunu katın ve çalkalayın. Etkili olması için birkaç damla sıvı yağ’da (zeytinyağı yada ayçiçek yağı) ekleyebilirsiniz. Özellikle güllerin üzerinde olan yeşil bitler için çok tesirli bir ilaçtır. Böceklerin dokularının ph’ı asitiktir ve 5,5 değerindedir. Arap sabunu kireç baz niteliği taşır. Dolayısıyla kireç, asite kovucu etki yapar.

Diyelimki bu ilacımız yeteri kadar tesirli olmadı. O zaman ikinci tesirli kozumuza geçmeliyiz. “Acı biber”. Böcekler acıyı sevmezler. Yine bir litrelik şişenizin içerisine bir avuç kadar kırmızı acı biber koyun. Bir süre bekletttiğinizde biberin acısı suya geçicek ve artık bözekleri kaçırıcı bir ilaç haline gelecektir.

Bunlarda tesir etmediği ise son çare olarak nikotin suyunu ilaç olarak kullanabilirsiniz. Birkaç tane kırıp suyun içerisine atacağınız sigara, bir gün bekledikten sonra o suyu zehir haline getirecektir. Bu da böcekler için ölümcül ve kaçırıcı bir ilaç haline gelecektir.

İlaçlama yaparken size yardımcı olacak olan ilaçlama makinaları hakkında bilgi almak için tıklayın!

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.