Çim Ekilecek Toprak Nasıl Olmalıdır?

Sıcak bir yaz akşamı...
Yorgun bir şekilde evinize geldiniz. Kimseyle konuşacak dermanınız yok, üstünüze rahat bir kıyafet giyip,  kafanızı boşaltmak için en güzel terapi şekli olarak bahçenizle ilgilenmek, çimlerinizi  sulamak istiyorsunuz. Çünkü o kokuya, serinliğe,  yalınayak ıslak çimleri hissetmeye ihtiyacınız var.
 
Bahçesi olan ve ilgilenen herkes bu anlattıklarımızı hayat tarzı haline getirdiler. Ancak size bir haberimiz var. Bahçenizde bakımlı çimler olmadan bu terapiyi yaşamanız maalesef pek de mümkün değil. Bahçesi olan ve çim ekme konusunda az bilgiye sahip olan herkese kısa süre de bu güzel duyguyu yaşatmak için bu haftaki konumuzu "çim" olarak belirledik.

Çimleri Ektim, Peki Sırada Ne Var?

"Tamam gidip çim tohumu aldım ve toprağa ektim. Hadi hergün sulayıp, bir hafta yada on gün içerisinde çimlerimizi çıkartalım" 

Üzgünüz bu sözler sağlıklı bir bahçe sahibi olmak için yeterli değil.Çim ekmeden önce bahçenizin durumunu bilmeniz ve ilgilenmeniz gerekmektedir. Şimdi gelin adım adım neler yapmanız gerektiğine göz atalım.

Kendi Toprağınızı Tanıyın

Önce bahçenizde çimlendirmeyi düşündüğünüz alanı belirleyin.  Sonraki aşama bahçenizin toprağının kalitesidir. Çim için toprağın belli bir kalite de olması çok önemlidir. Çim, yaşaması için gerekli olan hava, su ve besin maddelerini topraktan alır. Fakat çoğu alanlarda topraklar, çim yetiştirmeye elverişli değildir. Bazıları çok killi, bazıları çok sıkı, bazıları ise çok kumludur. Bu üç olumsuz ortamda çim yetiştirmeye kalkarsanız çimin kökleri yeterli derecede hava ve suyu topraktan alamayacağı için sizin bahçenizde çim zevkiniz kısa zamanda kursağınızda kalacaktır. 

Toprağınızın Ph Değerini Ölçün!

Bu arada çim için bir diğer önemli unsur ise toprağın ph değeridir. Bu değer çok düşük yada yüksek olduğunda sonuç yine hüsran olacaktır. Çim için toprağın derinliği de çok önemlidir. Toprağınız en az 10-15 cm derinliğinde olmalıdır ki bu sayede çiminiz hastalığa, susuzluğa ve diğer olumsuz etkenlere karşı dirençli olabilsin. Toprağınız yeterli değilse ilave toprak temin etmelisiniz.

 

 

Evet yukarıdaki anlatılanlara göre görüyoruz ki güzel bir çimi olan bahçeye sahip olabilmek için toprak çok önemli bir faktör.  Toprağın önemini öğrendikten sonra artık çimimiz için gerekli olan toprağı yaratma zamanımız geldi.

Doğru Toprağa Sahip Olmak İçin Yapmanız Gerekenler

  1. Çimlendirmeyi düşündüğünüz alanı gömülü yada zemin üzerinde bulunan tüm molozlardan (taş, kaya, tahta, çalı, vb) temizleyin.
  2. Sulama sırasında suyun belli bir noktada toplanmasına neden olabilecek Drenaj sorununu önlemeniz gerekiyor. Bunun için alanınızda varsa çukur kalan yerleri doldurabilirsiniz.
  3. Çapalama. "Of nerden çıktı bu iş şimdi" diye düşünmeyin. Kesinlikle toprağınızı çapalamanız gerekmektedir. En az 15-20 cm derinlikte yapmalısınız. Çok önemlidir. Bu çapalama işlemi ile toprağınızın alt ve üst tabakasını birbiri ile kaynaştırıyorsunuz. Toprağınızı havalandırıyorsunuz. Ayrıca bu işlem ile toprağınızın altından çıkan gereksiz molozları da temizlemiş oluyorsunuz. Bahçeniz küçük ise çapalama işlemini basit  çapa aletleri ile yapabilirsiniz. Orta ve büyük bahçeler için ise benzinli yada dizel çapa makinalarından faydalanabilirsiniz.
  4. Toprağınızın ph değerini öğrenmek için toprak analizi yaptırmanız gerekir. Bunu uzmanlar yapıyor. Toprağınızın ph değerinin 7 olması idealdir. Bu oran düştükçe toprağınızın asidik özelliği artar. Bu da bitkilerin çoğu için çok zararlıdır. Nasıl yapacaksınız? Çim ekilecek olan alanınızdaki belli yerlerden 4-5 cm'lik toprak dilimlerini alıp, bunları ayrı poşetlere koyup, size en yakın toprak tahlil labaratuvarına götürmeniz yeterli. Uzmanlar toprağınıza bakıp ph değerine göre toprağınıza ilave etmeniz gereken maddeleri size söylecekler.
  5. Evet, toprağınızı temizlediniz, çapaladınız, ph değerine de baktırtıp istenilen ayara getirdiniz. İnce bir tesviye yaparak toprağınızı düzleyin.
  6. Son olarak da eğer varsa ağır bir silindir ile toprağınızı sıkıştırın. Tırmık yardımı ile düzleyin ve birkaç gün sulayın.

Evet, toprağımız çim ekimi için hazır. Peki ya şimdi neler olacak?

Çim Ekimi Nasıl Yapılır?

Çim Bakımı Nasıl Yapılır?

Bizden ve birbirinden zengin içeriklerimizden haberdar olmanız için sizi Facebook sayfamıza davet ediyoruz.